TCP/IP Nedir?

 TCP/IP protokolü nedir ne işe yarar? Sorusunun cevabı internet üzerinde veri aktarımı işlemi için kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan protokoldür. TCP/IP protokolü aynı zamanda diğer iletişim ağlarında da kullanılabilir. Pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.

İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirleriyle iletişim kurabilmesi için bazı protokollere ihtiyaçları vardır. Bu protokollere örnek olarak Dosya alma ve gönderme protokolü FTP(File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü SMTP(Simple Mail Transfer Protocol), TELNET Protokolü verilebilir. WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise http(Hyper Text Transfer Protocol) olarak adlandırılır.

TCP/IP Nedir?

TCP/IP protokolü nedir ne işe yarar? Sorusunun cevabı internet üzerinde veri aktarımı işlemi için kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan protokoldür. TCP/IP protokolü aynı zamanda diğer iletişim ağlarında da kullanılabilir. Pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.

TCP: Transmission Control Protocol

IP: İnternet Protocol

TCP/IP de veri alışverişinde katmanlara göre hareket edilir. Veriler katmanlara göre paketlenir ve bu şekilde gönderilir. Alıcı tarafta ise paketler birer birer açılarak veri ulaştırılmış olur.

TCP/IP Katmanları

Uygulama Katmanı – Application Layer: Gönderilen verinin hangi uygulama ve dosya biçimiyle gönderildiği bulunur ve alıcı tarafında ilgili protokoller çalıştırılır ve böylece taşıma protokolleriyle programlarının haberleşmesi sağlanır. Bu katman taşıma katmanıyla portları kullanarak haberleşir. Portlar standartlaştırılmış numaralardır. Gelen paketteki içeriğin türünün anlaşılmasını sağlamaktadır.

Taşıma Katmanı – Transport Layer: Taşıma katmanı verinin hangi şekilde gönderileceğini gösterir. UDP ve TCP protokolleri bu katmanda çalışır. TCP protokolü nedir, TCP protokolü kayıpsız veri gönderimi için kullanılan bir protokoldür.

İnternet Katmanı – İnternet Layer: Bu katmanda ise kaynak IP adresleri ve hedef veriye eklenir. Aynı zamanda hangi bilgisayara gönderileceği belirlenir.

Ağ Arayüzü Katmanı – Network Interface Layer: Verinin kablo üzerinde alacağı şekil bu katmanda tanımlanır. Bu işlem 0 ve 1’lerin fiziksel olarak görünmesi sağlanır.TCP/IP Nedir?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uygulama Katmanındaki Protokoller